Pomodori secchi con aglio e capperi czyli suszone pomidory

0 (0 ocen)

Najlepszy znany mi sposób na zatrzymanie smaku pomidorów. Czasochłonne ale ten czas się opłaci gdy zimą otworzysz słoik aromatycznych, pachnących czosnkiem i oregano suszonych pomidorów.

Składniki:

  • (na 6 słoików po 400ml)
    7kg pomidorów (u mnie lima)
    750 ml oliwy extra virgin
    suszone oregano pieprz czarny ziarnisty
    kapary
    2 główki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomodori secchi con aglio e capperi czyli suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suszone pomidory 1. Pomidory umyć. Wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki ( w przypadku większych odmian) lub połówki (mniejsze odmiany jak lima). Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Pomidory po przyciśnięciu nie powinny puszczać soku i być jędrne.
  • 2. Do wyparzonych słoików wsypujemy na dno trochę oregano, kilka ziaren pieprzu, 2-3 kapary i ząbek czosnku układamy na nich pomidory. W połowie słoika i na jego wierzchu powtarzamy dodawanie oregano, pieprzu, kaparów i czosnku Tak aby pomidory były przełożone przyprawami trzy razy. W rondelku podgrzewamy oliwę i zalewamy nią słoiki tak aby nic nie wystawało ponad oliwę. Oliwa powinna być gorąca ale nie dymiąca. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę wkładając kawałek suszonego pomidora. Jeśli skwierczy i "bombluje" znaczy, że temperatura oliwy jest za wysoka. i należy ja nieco ochłodzić.

Porady

Suszone pomidory doskonale komponują się również z gałązką świeżego rozmaryny, ostrymi papryczkami (wysuszonymi razem z pomidorami) lub suszona bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować