Pomidory z kalarepką

0 (0 ocen)

Sałatka obiadowa z pomidorów i duszonej kalarepki z dodatkiem mięty i natki pietruszki.

Składniki:

  • 400 g pomidorów (5 średniej wielkości sztuk)
    1 średnia młoda kalarepka (około 300g)
    2 średnie białe cebule
    1 ząbek czosnku
    po 1 małym pęczku mięty i natki pietruszki
    4 łyżki oleju
    2 łyzki soku z cytryny lub octu
    1 łyżka cukru
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Dodatki

Pomidory z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory z kalarepką 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebule i pokrojony w cenkie plastry czosnek - dusić 5 min.
  • Pomidory z kalarepką 2. Kalarepkę obrać, pokroić w 5 cm-owe plastry, następnie w zgrabne słupki. Dołożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i cukier - dusić kolejne 5 min.
  • Pomidory z kalarepką 3. Garnek zdjąć z ognia, dodać posiekaną zieleninę, wymieszać i wystudzić.
  • Pomidory z kalarepką 4. Pomidory pokroić na cząstki wielkości wg uznania, dodać duszoną kalarepkę i wymieszać. Sałatkę doprawić pieprzem i solą.

Porady

Jeśli nie dysponujemy młodą kalarepką, można użyć dobrze dojrzałej - należy ją dodać do cebuli i czosnku już na początku duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować