Pomidory z jarskim farszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Faszerowane pomidory cieszą się dużym powodzeniem na spotkaniach rodzinnych lub w gronie znajomych. Ładnie prezentują się na stole, a sery zapieczone z warzywami wprost rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • ● 4 pomidory
    ● ziemniak
    ● 5 dag gruyère lub innego pikantnego żółtego sera
    ● 5 dag vacherin lub innego sera pleśniowego
    ● cebula
    ● szczypiorek
    ● natka
    ● 2 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1/2 kostki rosołowej

Pomidory z jarskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, ścinamy
    wierzchy i wydrążamy. Oprószamy
    solą i pieprzem. Cebulę
    obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Ziemniaka myjemy i gotujemy
    w mundurku. Studzimy,
    obieramy i z serami kroimy
    w małą kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy
    i siekamy.
  • 2. Cebulę rumienimy na łyżce
    masła. Do miski wkładamy ser
    pleśniowy, ziemniaka, wsypujemy
    cebulę i zieleninę. Starannie
    mieszamy. Doprawiamy do
    smaku solą i pieprzem.
  • 3. Pomidory napełniamy farszem,
    posypujemy żółtym serem
    i kładziemy po wiórku masła.
    Wkładamy do naczynia
    żaroodpornego. Kostkę rosołową
    zagotowujemy w 1/2 l wody,
    płyn wlewamy do naczynia.
    Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    220 °C (pomidory nie
    mogą popękać).

Porady

● Smak farszu wzbogacimy, dodając pokrojone w małą kostkę kolorowe papryki. ● Pomidory możemy podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy