Pomidory w zalewie

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Małgorzata, Maciej i Ala Krzyżanowscy z Wrocławia zaprosili nas na wspólne robienie przetworów.

Składniki:

  • Na 3 litrowe słoiki
    ● 2 kg niedużych pomidorów
    ● 1 czerwona papryka
    ● kilka marchewek
    ● 6 ząbków czosnku
    ● 3 kawałki ostrej papryki
    ● 3 kawałki chrzanu
    ● 12 ziarenek pieprzu
    ● 6 ziarenek ziela angielskiego
    ● 3 liście laurowe
    ● 6 łyżeczek soli
    ● 6 łyżeczek cukru
    ● 3 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidory w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, układamy
    w słoikach. Paprykę i marchewki
    kroimy w paseczki,
    wkładamy do słoików. Dodajemy
    chrzan, czosnek, ostrą
    paprykę i przyprawy (bez soli,
    cukru i soku z cytryny).
  • 2. Gotujemy wodę, wlewamy
    do słoików, przykrywamy i odstawiamy
    na 15-20 minut.
  • 3. Wylewamy wodę ze słoików
    do miski, dodajemy sól, cukier,
    sok z cytryny. Zagotowujemy
    i wlewamy do słoików. Zakręcamy
    i chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować