Pomidory w kawałkach

4.45 (199 ocen)

  • 30 min

Nie lubię pomidorów z puszki czy kartonu, dlatego postanowiłam zrobić własne aby zawsze mieć je pod ręką.

  • 30 min

Składniki:

  • dowolna ilość dojrzałych pomidorów
Wystaw ocenę:

4.45 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sos pomidorowy

Pomidory w kawałkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy. Aby usunąć skórkę najpierw zalewamy je wrzątkiem na miń 2 minuty po czym zmieniamy wodę na zimną. Skórka będzie sama schodzić nawet jeśli wcześniej jej nie ponacinamy ;-)
  • 2. Tak przygotowane pomidory kroimy na ćwiartki (jeśli są duże to na ósemki) i odstawiamy na około 20 minut (co jakiś czas mieszamy).
  • 3. Słoiki wyparzamy ( mi z niecałych 1,5 kg wyszły 3 niepełne duże słoiki), nakładamy do nich pomidory lekko ugniatając aby usunąć powietrze.
  • 4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w kąpieli wodnej przez około 30 minut. Pozostawiamy w garnku do przestygnięcia, po czym wyjmujemy i dokładnie wycieramy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować