Pomidory suszone

4.5 (191 ocen)

  • 6 godz.

Świetny dodatek do potraw.

  • 6 godz.

Składniki:

  • pomidory 2 kg
    czosnek 2 ząbki
    czosnek granulowany ½ łyżki
    bazylia suszona ½ łyżki
    zioła prowansalskie wg uznania
    oliwa 1,5 szklanki
    sól, cukier po łyżeczce
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory suszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ćwiartki pomidorów posypane mieszanką ziołową. 1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (trochę pestek zostawić - dodadzą aromatu). Ułożyć ścisło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać zioła z czosnkiem granulowanym, solą i cukrem. Mieszanką posypać pomidory. Suszyć w piekarniku w temp. 50-60 stopni przez ok. 6 godzin. Muszą być elastyczne. Przełożyć do słoiczków. Dodać ząbek czosnku. Zalać gorącą oliwą. Mocno Zakręcic, odstawić do góry dnem. Już po 3 dniach są gotowe do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować