Pomidory nadziane ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min

To idealna przekąska lub dodatek do obiadu – szybkie i łatwe do zrobienia danie. Można je podawać na ciepło, zaraz po upieczeniu, bądź na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów
    1,5 szkl ugotowanego ryżu
    1,5 szkl sosu pomidorowego
    2 posiekane ząbki czosnku
    Kilka posiekanych liści bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki pieprzu
    Oliwa

Pomidory nadziane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odciąć czubki pomidorów i ostrożnie wydrążyć środki, tak aby ścianki były nietknięte. Czubki zachować. Z miąższu pomidora usunąć pestki, resztę pokroić i wrzucić do miski. Dodać ugotowany ryż, sos pomidorowy, posiekany czosnek, liście bazylii, oregano, sól pieprz do smaku. Dobrze wymieszać.
  • 2. Pomidory napełnić farszem i przykryć odciętym czubkami.
    Blaszkę (lub naczynie żaroodporne) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć pomidory i skropić niewielką ilością oliwy, rozprowadzając ja po wierzchu.
    Piec około 12-15min w temperaturze 190st, aż pomidory staną się miękkie i gorące.

Porady

Można wykorzystać ryż, który został nam z obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy