Pomidory na ciepło

0 (0 ocen)

Pomidory na ciepło w cieście a'la naleśnikowym.

Składniki:

  • 5 dużych, jędrnych pomidorów (łącznie 850 g)

    Ciasto a'la naleśnikowe:
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    8 łyżeczek ketchup'u pikantnego
    1/2 szklanki mleka
    5 płaskich łyżek mąki pszennej
    1 łyżka curry
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżka oregano suszonego
    cukier do smaku (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    piepz czarny mielony do smaku (wg uznania)

    olej do smażenia

Pomidory na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory na ciepło 1. Umyte i wytarte do sucha pomidory pokroić w niezbyt cienkie plastry. Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać.
  • Pomidory na ciepło 2. Do dużego garnka lub patelni wlać tyle oleju, by pokrył całe dno - rozgrzać. Następnie ułożyć plastry pomidorów na całej powierzchni. Warzywa zalać ciastem - smażyć 10 - 15 min pod przykryciem. W międzyczasie potrawę delikatnie przemieszać 2 - 3 razy.
    Podawać na ciepło (np. z pieczywem).

Porady

Do przygotowania potrawy nie nadają się pomidory miękkie, przejrzałe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy