Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy, osuszamy
i odcinamy wierzchy. Następnie
wydrążamy miąższ,
pozostawiając dość grube
ścianki.
2.Natkę pietruszki i koperek
myjemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem. Kilka gałązek
natki odkładamy, resztę drobno
siekamy z koperkiem.
Czosnek obieramy i przeciskamy
przez praskę.
3.Żółty ser ścieramy na tarce
o małych oczkach. Fetę rozkruszamy
i mieszamy z żółtym serem i oliwą. Wsypujemy posiekaną
natkę pietruszki, koperek
i czosnek. Mieszamy.
4.Pomidory napełniamy serowym
farszem i przykrywamy
odciętymi wierzchami. Naczynie
żaroodporne smarujemy
masłem, a następnie wkładamy
pomidory. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury ok.
200 °C. Dekorujemy pozostatą
natką.
Porady
Do farszu można dodać ok. 1/2 woreczka ugotowanego ryżu. Złagodzi smak fety.
Komentarze