Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są szybkie do przygotowania. Brat za nimi przepada.

Składniki:

  • ● 5 dużych pomidorów
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 10 dag fety
    ● łyżka oliwy
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● ząbek czosnku
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, osuszamy
    i odcinamy wierzchy. Następnie
    wydrążamy miąższ,
    pozostawiając dość grube
    ścianki.
  • 2. Natkę pietruszki i koperek
    myjemy i osuszamy papierowym
    ręcznikiem. Kilka gałązek
    natki odkładamy, resztę drobno
    siekamy z koperkiem.
    Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę.
  • 3. Żółty ser ścieramy na tarce
    o małych oczkach. Fetę rozkruszamy
    i mieszamy z żółtym serem i oliwą. Wsypujemy posiekaną
    natkę pietruszki, koperek
    i czosnek. Mieszamy.
  • 4. Pomidory napełniamy serowym
    farszem i przykrywamy
    odciętymi wierzchami. Naczynie
    żaroodporne smarujemy
    masłem, a następnie wkładamy
    pomidory. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury ok.
    200 °C. Dekorujemy pozostatą
    natką.

Porady

Do farszu można dodać ok. 1/2 woreczka ugotowanego ryżu. Złagodzi smak fety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować