Pomidory faszerowane mielonym z pieczarkami

4.5 (179 ocen)

Efektownie się prezentują i wybornie smakują.

Składniki:

  • 4 duże, twarde pomidory
    30 dag mielonego mięsa
    6 średnich pieczarek
    cebula
    jajko
    2 łyżki posiekanego koperku
    łyżeczka musztardy
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    bazylia do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomidory faszerowane mielonym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki i cebulę podsmaż na oleju 1. Cebulę obrać, posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę. Cebulę wraz z pieczarkami podsmażyć chwilę na łyżce oleju. Ostudzić.
  • wszystkie składniki wymieszaj 2. Dodać do mięsa mielonego i wbić jajko.Masę przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek i wymieszać na gładką masę.
  • pomidory nafaszeruj mięsnym farszem 3. Pomidory umyć, odciąć wierzchy. Wydrążyć środki, posolić i napełnić farszem mięsnym. Pomidory wraz z wierzchem przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, skropić pozostałym olejem.
  • faszerwane pomidory 4. Zapiekać 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do180 st. Podawać z ugotowanym ryżem i brokułami. Danie podawać na ciepło udekorowane listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować