Pomidory faszerowane jajecznicą z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przystawka, którą można śmiało przygotować na jesienne dni. :)

  • 40 min

Składniki:

  • - 8 dużych twardych pomidorów
    - 4 jaja
    - 2 łyżki mleka
    - sól, pieprz mielony
    - 1 cebula
    - 100 g średnio dojrzałego sera gouda
    - 1/2 pęczka bazylii
    - 1 łyżka masła
    - 100 g zielonego groszku

Pomidory faszerowane jajecznicą z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, osuszyć i odkroić wierzchy, następnie wydrążyć. Jaja wymieszać trzepaczką z mlekiem, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bazylię umyć pod zimną wodą, osuszyć, oderwać listki i drobno je posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wlać roztrzepane jajka, mieszać, aż się zetną, do tego dodać goudę i groszek. Na koniec dodać bazylię. Wypełnić pomidory jajecznicą z serem i przykryć je odkrojonymi wcześniej "czapeczkami". Można podawać je samodzielnie lub z dodatkiem słonych bułeczek lub paluchami drożdżowymi.
    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy