Pomidorowy kuskus z bakłażanem

0 (0 ocen)

Delikatna kuskus o smaku pomidorowym z bakłażanem, mięsem i oliwkami, z delikatną nutą pikanterii. Smaczny pomysł na lekki obiad.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    1/2 bakłażana
    2 pomidory
    1/2 ugotowanej piersi z kurczaka
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    30g oliwek czarnych
    sól
    pomidory koktajlowe
    bazylia

Pomidorowy kuskus z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana pokroić w plasterki, oprószyć solą i odstawić, aż puści sok.
  • 2. Kaszę kuskus przygotować według zaleceń na opakowaniu, czyli zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z posiekanym czosnkiem i papryczką. Bakłażana odsączyć i dodać do cebuli razem z pokrojonym mięsem. Między czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić i dodać do bakłażana. Dusić, aż zaczną się rozpadać, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić.
  • 4. Kiedy kasza będzie gotowa dodać do sosu warzywnego razem z oliwkami. Wszystko delikatnie wymieszać. Przybrać pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy