Pomidorowy hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę moczę-najlepiej zalać ją wodą wieczorem i zostawić na całą noc. Rano gotuję ją razem z ząbkiem czosnku i papryczką chilli. Gotowanie trwa około 2 godzin, cieciorka ma być miękka.Prażę sezam na suchej patelni. Z cieciorki odlewam 3/4 wody-zostawiam ją, i używam do rozrzedzania hummusu. Do ziaren dodaję sezam, pomidorki razem z kaparami-nie kroję ich bo i tak będą zmiksowane, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i oliwę-mniej więcej 2 łyżki. Ja używam oliwy, w której pływały pomidorki, dzięki temu pasta ma jeszcze więcej smaków, dodaję też przyprawy-sól, czosnek niedźwiedzi i pieprz.Teraz całość miksuję blenderem do pożądanej konsystencji. Ja wolę jak pasta jest gładka i przypomina serek kanapkowy. W razie potrzeby dolewam wodę, i tyle. Zajadam, najlepiej hummus pasuje mi do gryczanego chleba.
Komentarze