Mąż nie mógł się doczekać obiadu, więc na szybko przygotowałam dziś ten chłodnik- wyszedł idealny i mimo, że mój Połówek podobno nie lubi tofu, poprosił o dokładkę :)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- pomidory świeże (średnie): 5 sztuk
- szpinak świeży w liściach: 15 dekagramów
- tofu: 10 dekagramów
- zsiadłe mleko: 400 mililitrów
- szczypiorek do posypania: 4 łyżki
- paluszki grissini: 10 sztuk
- sól (do smaku): 1 sztuka
- pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
Pomidorowo- szpinakowy chłodnik z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dokładnie płuczemy, dodajemy do pomidorów, dokładnie razem miksujemy. Dorzucamy pokruszone tofu i znowu miksujemy. Wlewamy zsiadłe mleko, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Chłodnik wlewamy do dużych kieliszków (np. do czerwonego wina), posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i odrobiną zmielonego pieprzu. Przybieramy małymi listkami świeżego szpinaku i grissini.
Komentarze