Pomidorowo- szpinakowy chłodnik z tofu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mąż nie mógł się doczekać obiadu, więc na szybko przygotowałam dziś ten chłodnik- wyszedł idealny i mimo, że mój Połówek podobno nie lubi tofu, poprosił o dokładkę :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory świeże (średnie): 5 sztuk
    - szpinak świeży w liściach: 15 dekagramów
    - tofu: 10 dekagramów
    - zsiadłe mleko: 400 mililitrów
    - szczypiorek do posypania: 4 łyżki
    - paluszki grissini: 10 sztuk
    - sól (do smaku): 1 sztuka
    - pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka

Pomidorowo- szpinakowy chłodnik z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dokładnie płuczemy, dodajemy do pomidorów, dokładnie razem miksujemy. Dorzucamy pokruszone tofu i znowu miksujemy. Wlewamy zsiadłe mleko, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Chłodnik wlewamy do dużych kieliszków (np. do czerwonego wina), posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i odrobiną zmielonego pieprzu. Przybieramy małymi listkami świeżego szpinaku i grissini.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy