Pomidorówka z ryżem

5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką ochrony środowiska, a moją pasją jest gotowanie. Pomidorówka należy do moich ulubionych zup. Przepyszna i prosta.

Składniki:

  • marchewka
    pietruszka
    2 kostki rosołowe
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    listek laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    1 torebka ryżu
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    koperek
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorówka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 litra wrzącej wody. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie.
  • Pomidorówka z ryżem 2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wrzącego bulionu i gotujemy, aż zmiękną. Dodajemy
    koncentrat pomidorowy (wymieszany z niewielką ilością zimnej wody), mieszamy i zagotowujemy. Śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami zupy dokładnie mieszamy, by nie było grudek, i wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu, osączamy i wrzucamy do zupy. Przed podaniem gotową pomidorówkę obficie posypujemy drobniutko posiekanym koperkiem. Zupa świetnie smakuje również z drobnym makaronem lub domowymi kluseczkami.

Porady

● Gdy mamy więcej czasu, zupę pomidorową możemy ugotować na wywarze z kości i włoszczyzny (bez kapusty). ● Zamiast koncentratu do zupy można dodać pomidory z puszki i doprawić roztartym czosnkiem i odrobiną cukru, który „złamie” smak zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować