Bardzo aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Polecam :-)
1 godz. 20 min
Składniki:
4 udka z królika
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 owoce jałowca
4 łyżki przyprawy do królika
1 mały słoik przecieru pomidorowego
1,5 litra wody
1 kostka rosołowa
Sól i czarny pieprz do smaku
Olej do smażenia
Pomidorowe udka z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z królika umyć, osuszyć i przyprawić solą, czarnym pieprzem i każde udko dodatkowo po 1 łyżce przyprawy do królika. Cebule i ząbki czosnku obrać z łupin i drobno posiekać. W brytfannie rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i przysmażyć na rumiano udka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca oraz kostkę rosołową. Dusić na dużym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Ok. 20 minut przed końcem dodać przecier pomidorowy, wymieszać i ponownie dusić pod przykryciem. Udka podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze