SKRZYDEŁKA Z PROWANSALSKIMI ZIEMNIACZKAMI

5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Dania drobiowe są ulubionymi daniami mojej rodziny.Eksperymentuję z tym rodzajem mięsa i zawsze wychodzi coś pysznego!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg skrzydełek
    ser tarty mozzarella
    mały słoik koncentratu pomidorowego z ziołami pudliszki
    kilka łyżek oleju
    pieprz,sól,bazylia,zioła prowansalskie
    0,7 kg ziemniaków
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka z prowansalskimi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • doprawianie 1. Skrzydełka myjemy,obsuszamy,solimy,pieprzymy,posypujemy dość obficie bazylią.
  • marynata do kurczaka 2. Koncentrat pomidorowy przekładamy ze słoiczka do miseczki,dodajemy olej.Wszystko mieszamy.Sosem smarujemy dokładnie skrzydełka.Odstawiamy do lodówki na min.2 godziny.
  • pieczemy skrzydełka 3. Po upływie tego czasu marynowania,skrzydełka wykładamy na blaszkę ,pieczemy ok.35-45 minut,przewracamy.
  • PRZYPRAWIAMY ZIEMNIACZKI 4. Umyte,obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałeczki.Gotujemy w osolonej wodzie ok.5 minut po zawrzeniu wody.Po tym czasie ziemniaki wykładamy na blaszkę,posypujemy ziołami prowansalskimi,zapiekamy ok 25 minut,jesli chcemy zeby były bardziej zapieczone przedłużamy czas o ok.15 minut.
  • Posypujemy skrzydełka mozzarellą 5. kiedy skrzydełka zapieką się z obu stron,posypujemy po nich tarkowaną mozzarellą.Zapiekamy ok.3 minut do rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować