Pomidory faszerowane mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Gdy masz dużo rzeczy do zrobienia a znajomi zaraz maja przyjść.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów,
    6 plasterków sera żółtego,
    1 mała cebula
    1 szkl kuskusu
    0,5 kg pieczarek ( może być trochę mniej)
    0,3 kg mięsa mielonego,
    zioła prowansalskie,
    sol,
    pieprz,
    olej do usmażenia

Pomidory faszerowane mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule, pieczarki obieramy, kroimy w talarki i oddzielnie smażymy na małej ilości oleju. W tym czasie gotujemy wodę by zalać kuskus.
    Po usmażeniu w/w składników, smażymy na gorącej patelni mięso mielone. Dodajemy sol, pieprz wg uznania.

    W tym czasie myjemy 6 dużych pomidorów. Należny je przekroić poziomo na wysokości 3/4 tak by dużo nadzienia mogło się zmieścić. Za pomocą łyżki wydrylujemy z miąższu.

    Wszystkie wcześniej usmażone składniki mieszamy w dużej misce. Doprawiamy jeszcze raz. Każdy z pomidorów nadziewamy. Nadzienie przykrywamy plasterkiem sera. układamy w naczyniu, przykrywamy kapturkiem pomidora. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200C na czas 25-30 min.

Porady

Podawać na ciepło. Do pieczywa. Piec 25-30 min- zalezy od piekarnika. Jeśli skórka z pomidora zacznie odchodzić, wiedz ze upieczone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy