Gdy masz dużo rzeczy do zrobienia a znajomi zaraz maja przyjść.
45 min
Składniki:
6 dużych pomidorów,
6 plasterków sera żółtego,
1 mała cebula
1 szkl kuskusu
0,5 kg pieczarek ( może być trochę mniej)
0,3 kg mięsa mielonego,
zioła prowansalskie,
sol,
pieprz,
olej do usmażenia
Pomidory faszerowane mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule, pieczarki obieramy, kroimy w talarki i oddzielnie smażymy na małej ilości oleju. W tym czasie gotujemy wodę by zalać kuskus.
Po usmażeniu w/w składników, smażymy na gorącej patelni mięso mielone. Dodajemy sol, pieprz wg uznania.
W tym czasie myjemy 6 dużych pomidorów. Należny je przekroić poziomo na wysokości 3/4 tak by dużo nadzienia mogło się zmieścić. Za pomocą łyżki wydrylujemy z miąższu.
Wszystkie wcześniej usmażone składniki mieszamy w dużej misce. Doprawiamy jeszcze raz. Każdy z pomidorów nadziewamy. Nadzienie przykrywamy plasterkiem sera. układamy w naczyniu, przykrywamy kapturkiem pomidora. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200C na czas 25-30 min.
Porady
Podawać na ciepło. Do pieczywa.
Piec 25-30 min- zalezy od piekarnika. Jeśli skórka z pomidora zacznie odchodzić, wiedz ze upieczone.
Komentarze