Pomidorowe kluseczki z farszem

0 (0 ocen)

Znudziły mi się tradycyjne kluski śląskie. Postanowiłam do ciasta dodac odrobinę koncentratu dla kolorku i nadziac je farszem. Wyszło kolorowo i smacznie

Składniki:

  • Kluseczki:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    mąką ziemniaczana
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego

    Farsz:
    500 g pieczarek
    2 duże cebule
    sól
    olej

Pomidorowe kluseczki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki utłuc. Wyrównać w garnku.
    Ziemniaki podzielić na 4 części
    Jedną część wyjąć i odłożyć na pozostałe ziemniaki
  • 2. Do dziury po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle by zrównała się z ziemniakami
  • 3. Wymieszaj ziemniaki z mąką, dodaj koncentratu i ponownie wymieszaj ( ew. dodaj trochę mąki)
  • 4. Pieczarki i cebulę zetrzyj na tarce o grubych okach.
    Przesmaż na 2 łyżkach oleju do moment odparowania wody spod pieczare (ok 15 do 20 min) Posol
  • 5. Z porcji ciasta zrób płaski okrąg, na środek nałóż łyżeczkę farszu , zlep, uformuj kulkę
  • 6. Kluski gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kluseczek (max do 10 min)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy