Pomidorowe canederlini

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotuję dla siebie i męża. Bardzo często korzystam ze sprawdzonych przepisów mojej babci – wyśmienitej kucharki. Wyszukuję też nowości, które testujemy.

Składniki:

  • ● 25 dag miąższu z białego czerstwego pieczywa
    ● 15 dag koncentratu pomidorowego
    ● 5 dag szynki
    ● 2,5 dag masła
    ● 2 gałązki szałwii
    ● 100 ml mleka
    ● jajko
    ● 2 kostki bulionowe
    ● kilka gałązek natki pietruszki
    ● 2 łyżki mąki
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● suszony czosnek
    ● sól
    ● pieprz

Pomidorowe canederlini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki zalewamy litrem wody
    i zagotowujemy. Pieczywo miksujemy
    z mlekiem i masłem.
    Natkę i listki szałwii myjemy, osuszamy i osobno siekamy.
    Szynkę kroimy w paski, a następnie
    w małą kostkę.
  • Pomidorowe canederlini 2. Do masy chlebowej dodajemy
    szynkę, rozkłócone jajko i szałwię.
    Doprawiamy gałką muszkatołową,
    solą i pieprzem. Wsypując
    mąkę, zagniatamy ciasto.
    Formujemy kulki o śr. 3 cm.
  • 3. Wkładamy do wrzącego bulionu
    i gotujemy 15 minut. Odcedzamy
    (1/2 szklanki bulionu zachowujemy).
  • 4. Koncentrat mieszamy z bulionem
    i gotujemy, aż zgęstnieje.
    Doprawiamy czosnkiem, solą
    i pieprzem. Wsypujemy natkę
    pietruszki i mieszamy. Polewamy
    canederlini.

Porady

● Do masy chlebowej możemy dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, a danie polać sosem pieczarkowym. ● Kluski są doskonałym dodatkiem do leczo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy