Pomidorowe bułeczki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ. Wierzchy i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy. Wydrążone bułki smarujemy masłem wewnątrz i zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki.
2.Na maśle smażymy cebulę,gdy się zeszkli dodajemy zaparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę duże pomidory. Chwilę zasmażamy mieszając. Dodajemy namoczoną bułkę razem z mlekiem i smażymy aż powstanie jednolita, gęsta masa. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Masą nadziewamy bułki, wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego . W każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, przyprawiamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st.piekarnika na 12-15 minut. Podajemy, gdy białko się zetnie a bułka zrumieni na wygrzanych, wyłożonych sałatą talerzach. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami.
Komentarze