Pomidorowe bułeczki z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kiedy znudzą nam się na śniadanie tradycyjne kanapki, polecam te pyszne zapiekane bułeczki z jajkiem. Rodzinka będzie zachwycona!

  • 10 min

Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
    4 jajka
    2 duże dojrzałe pomidory
    kilka pomidorków koktajlowych
    4 łyżki mleka
    2 łyżki masła
    4 liście sałaty
    mała cebula
    drobny szczypiorek
    sól,pieprz






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidorowe bułeczki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ. Wierzchy i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy. Wydrążone bułki smarujemy masłem wewnątrz i zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 2. Na maśle smażymy cebulę,gdy się zeszkli dodajemy zaparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę duże pomidory. Chwilę zasmażamy mieszając. Dodajemy namoczoną bułkę razem z mlekiem i smażymy aż powstanie jednolita, gęsta masa. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Masą nadziewamy bułki, wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego . W każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, przyprawiamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st.piekarnika na 12-15 minut. Podajemy, gdy białko się zetnie a bułka zrumieni na wygrzanych, wyłożonych sałatą talerzach. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami.


Porady

* najlepiej będą się nadawały duże kajzerki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pomidorowe bułeczki

To może cię zainteresować