Pomidorowe bułeczki

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gdy mam niewiele czasu na przygotowania, a spodziewam się gości, zazwyczaj robię takie właśnie bułeczki. Są gotowe w 15 minut.

Składniki:

  • ● 4 kajzerki
    ● 2 duże pomidory
    ● posiekana cebula
    ● 4 jajka
    ● 3-4 łyżki mleka
    ● trochę masła i oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● bazylia lub tymianek
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z bułek odkrawamy wierzchy
    i wyjmujemy miąższ. Wkładamy
    go do miseczki i zalewamy mlekiem.
    Wydrążone bułki smarujemy cienko masłem na zewnątrz
    i od wewnątrz.
  • Pomidorowe bułeczki 2. Cebulę smażymy na oleju,
    a gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone
    pomidory. Chwilę smażymy,
    dodajemy namoczony
    miąższ z bułek i dusimy, aż powstanie
    gęsta masa.
  • Pomidorowe bułeczki 3. Masą pomidorową nadziewamy
    bułki, w nadzieniu robimy
    dołek, wbijamy jajko i posypujemy
    przyprawami. Bułki wstawiamy
    na 10 minut do piekarnika
    rozgrzanego do 180-200 °C.
    Białko powinno się ściąć, a bułki
    zrumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować