Cały rok czekam na malinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :) To chyba ulubiona zupa każdego dziecka
10 min
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)
ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),
2 marchewki,
1 pietruszka
kawałek selera,
por,
liść laurowy,
2 ziela angielskie,
pieprz, sól,
2 łyżki margaryny
ok. 3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
bazylia albo natka pietruszki
Pomidorowa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i zagotować. Wyłowić szumowiny. Dodać obrane i umyte warzywa. Całość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw.
2.W drugim garnku rozpuścić margarynę, dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować.
3.Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki.
Komentarze