Zupa pomidorowa z Oporowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis pochodzi z wrocławskiej Książki Kucharskiej, otrzymanej od Kasi z Kulinarne Inspiracje Futki

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 por (biała część)
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka cukru
    śmietana
    natka pietruszki
    sól, pieprz

    Kluski lane:

    2 jajka
    3-4 łyżki mąki
    1 łyżka wody
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa pomidorowa z oporowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory lekko nacinamy, sparzamy, usuwamy skórki i gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
    Przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody i gotujemy do ich miękkości.
    Marchew, pietruszkę i seler obieramy kroimy (marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w kostkę). Pora kroimy w piórka.
    Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy.
    Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy.
    Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień.

    Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka).
    Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy.

    Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować