Pomidorowa z mięsem na orientalnie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sycąca zupa w delikatnym stylu orientalnym, polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1/2 pietruszki
    1 plaster selera o grubości 1 cm
    5-6 cm pory
    250 g mięsa mielonego
    3 łyżki groszku konserwowego
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    125 g makaronu chińskiego błyskawicznego
    3 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżka sosu sojowego
    4 łyżeczki koncentratu pudliszki
    sól
    szczypta cynamonu na osobę
    1 łyżeczka ziarna sezamu na osobę
    ok. 1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa z mięsem na orientalnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchew i pietruszkę pokroić w pół plasterki cienkie a seler w małą kostkę. Umytego i osuszonego pora pokroić w plasterki, chyba,że jest "gruby" to w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej sezamowy i wrzucić pokrojone warzywa. Delikatnie podsmażyć. Po około 4-5 minutach dorzucić mięso mielonego i dokładnie wymieszać. Jeśli mięso będzie się "łapać" garnka wlać łyżkę sosu sojowego i zamieszać. Smażyć do momentu, aż mięso przestanie być różowe. Wlać wodę przykryć garnek i zagotować. Zdjąć pokrywkę i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać odcedzony groszek i kukurydzę. W 2 chochlach wywaru z zupy rozprowadzić dokładnie koncentrat i wlać mieszankę do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia. Skosztować, jeśli będzie za mało słone dodać sól. W osobnym garnku zagotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na suchej i czystej patelni podprażyć sezam. Do miseczki lub talerza nałożyć porcję makaronu, wlać gorącą zupę. Z wierzchu posypać szczyptą cynamonu i uprażonym sezamem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować