Papryka w zalewie

4.5 (151 ocen)

  • 40 min

Prosta sałatka z papryki w zalewie

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - ok. 3 kg papryki,
    - przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, chili w proszku, czosnek świeży,
    - 2 duże cebule
    Zalewa:
    - 8 szkl. wody,
    - 2 szkl. octu,
    - 5 łyżeczek cukru,
    - pół szklanki oleju,
    - 2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka w zalewie 1. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie, długie piórka. cebulę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, które rozdzielamy na paseczki. Paprykę i cebulę układamy w słoiki, z tym że w proporcji 4:1, tzn. więcej papryki. Na wierzch papryki układamy czosnek, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę chili.
  • 2. Do garnka wlewamy i wsypujemy wszystkie składniki zalewy i gotujemy. Gorącym wywarem zalewamy zawartość słoików i pasteryzujemy ok. 10-15 min, w zależności od wielkości słoików.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować