Pomidorowa fusion

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekko słodka zupa pomidorowa pełna warzyw, doprawiona lubczykiem i pieprzem cytrynowym.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 średnia marchewka
    • 1 średnia pietruszka
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego* lub pasaty pomidorowej
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
    • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    • 1 l wody (można dodać kostkę rosołowa np. z lubczykiem) lub bulionu
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju rzepakowego

Pomidorowa fusion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło wymieszane z olejem, wrzucić pokrojone warzywa i blanszować około 3 minut, aż lekko się zrumienią. Następnie zalać litrem zimnej wody. Dodać kostkę rosołową i doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem cytrynowym, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut.
    Podawać posypane zieloną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy