Pomidory koktajlowe to pyszny dodatek do mięs, sałatek, kanapek, wędliny. Doskonale sprawdzą się nie domowych przyjęciach. To także smakowita przekąska po która możemy sięgnąć w każdej chwili:).
Pomidorki koktajlowe na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory koktajlowe myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do przygotowanych słoiczków. Wypełniamy słoiki do połowy. Cebulę obieramy i kroimy w grube plasterki. Po plasterku wkładamy do każdego ze słoików. Do każdego także wkładamy po 1 ząbku czosnku. Słoiki dopełniamy do pełna pomidorkami.
2.Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy do niej pozostałe składniki zalewy: cukier, ocet, przyprawy. Całość zagotowujemy.
3.Gorącą zalewą zalewamy przygotowane pomidorki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut według sprawdzonego sposobu. Pasteryzujemy na małym ogniu, by pomidorki nie popękały bardzo. Po wyjęciu studzimy. Zimne słoiczki przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarze