Pomidorki koktajlowe na zimę

4.14 (223 ocen)

Pomidory koktajlowe to pyszny dodatek do mięs, sałatek, kanapek, wędliny. Doskonale sprawdzą się nie domowych przyjęciach. To także smakowita przekąska po która możemy sięgnąć w każdej chwili:).

Składniki:

  • Składniki:
    • Pomidory koktajlowe (około 1 kg),
    • Cebula (około 2-3 sztuki),
    • Czosnek (około 6-7 ząbków)
    Zalewa:
    • 4 szklanki wody,
    • 1 szklanka octu 10%,
    • 1 szklanka cukru,
    • 1 łyżka soli,
    • 6 ziarenek ziela angielskiego,
    • 6 liści laurowych,
    • 1 płaska łyżeczka gorczycy
Wystaw ocenę:

4.14 (223 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Napoje

Pomidorki koktajlowe na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • umyte pomidory koktajlowe 1. Pomidory koktajlowe myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do przygotowanych słoiczków. Wypełniamy słoiki do połowy. Cebulę obieramy i kroimy w grube plasterki. Po plasterku wkładamy do każdego ze słoików. Do każdego także wkładamy po 1 ząbku czosnku. Słoiki dopełniamy do pełna pomidorkami.
  • przygotowanie zalewy 2. Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy do niej pozostałe składniki zalewy: cukier, ocet, przyprawy. Całość zagotowujemy.
  • zalewanie pomidorów koktajlowych 3. Gorącą zalewą zalewamy przygotowane pomidorki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut według sprawdzonego sposobu. Pasteryzujemy na małym ogniu, by pomidorki nie popękały bardzo. Po wyjęciu studzimy. Zimne słoiczki przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować