• Pomidorki faszerowane serem feta

    Dodane przez: domiwkuchni

  • Idealne na letnie spotkania, a także na przyjęcia. W sam raz na jeden kęs.

  • Składniki

    opakowanie pomidorków cherry lub koktajlowych
    miękki ser feta + łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw
    oliwki do przybrania
    wykałaczki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pomidorki umyć, osuszyć i ściąć czubek tak, by mogły stać na talerzyku. Małą łyżeczką wydrążyć miąższ, a zostawić "czapeczki". Ser feta wymieszać z przyprawami. Pomidorki kolejno faszerować serem, nabijać je na wykałaczki, nabijać na nie "czapeczki", a na końcu oliwki. Układać obok siebie na talerzyku. Do czasu podania pomidorki przechowywać w lodówce pod przykryciem.

  • Rady

    Do tej potrawy najlepiej jest użyć ser feta marynowany w oleju, można go kupić w sklepach, można również zrobić go samodzielnie w domu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    dania_dla_urody, z_roznych_stron_swiata, pomidory, przekąski, ser feta, przekąska, przyjęcie, karnawał, faszerowane, sylwester
  • 3 komentarze

    • RedakcjaPP
      2012-05-31T17:46:31+02:00 RedakcjaPP
      Komentarz został usunięty przez moderatora
    • RedakcjaPP
      2012-05-31T17:47:16+02:00 RedakcjaPP
      Domi, trudno się wydrąża takie małe pomidorki? Łatwo je przy tym uszkodzić? Basia
    • domiwkuchni
      2012-06-01T11:21:18+02:00 domiwkuchni
      Myślę, że to nie jest jakaś wielka sztuka, ale trzeba to robić ostrożnie i delikatnie :)
      Bardzo pomocna jest przy tej czynności łyżeczka do wycinania np. kulek z arbuza - taka drobna lub mała łyżeczka od espresso :)

Dodane przez: domiwkuchni

domiwkuchni 183

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-31T08:41:00+02:00

557 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »