Pomarańczowy torcik z figą

0 (0 ocen)

  • 50 min

To danie przygotowałam wczoraj, zupełnie spontanicznie -według własnego pomysłu. Kupiłam serek pomarańczowy i wymyśliłam sobie, że przygotuję naleśnikowy torcik. Okazał się hitem! Po prostu przepyszny! Wszyscy prosili o dokładkę i oblizywali się z apetytem. Polecam, przygotujcie takie danie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe :
    -mąka pszenna tortowa : 3 szklanki
    - jaja duże : 2 sztuki
    - mleko 2% : 500 ml
    -roztopione masło ( chłodne) : 0,5 szklanki
    -sól : 0,5 łyżeczki
    - cynamon : 2 łyżki
    - pomarańczowy barwnik spożywczy ( opcjonalnie) : 2-3 krople

    Masa :
    -serek twarogowy pomarańczowy : 500-600 g
    -skórka otarta z pomarańczy : 2-3 łyżki

    Dodatki :
    - miód płynny lub syrop daktylowy : 4 łyżki
    - figi świeże : 1-2 sztuki
    - plastry pomarańczy : 3-4 sztuki
    - olej rzepakowy (do smażenia) : 4 łyzki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowy torcik z figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • partia naleśników pomarańczowych 1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Smażyć naleśniki ( w razie potrzeby dolewać olej na patelnię).
  • przygotowanie tortu nalesnikowego 2. Naleśniki smarować serkiem pomarańczowym, posypywać lekko tartą skórką z pomarańczy, układać jeden na drugim.
  • torcik z naleśników 3. Tort naleśnikowy polewamy syropem daktylowym, klonowym lub płynnym miodem. Dekorujemy plasterkami pomarańczy i figi.

Porady

Do przygotowania tortu możemy użyć serka waniliowego wymieszanego z konfiturą pomarańczową lub dżemem pomarańczowym. Ten torcik świetnie sprawdzi się także na imprezce z okazji Halloween.Dobrze się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować