Pomarańczowy sernik na kruchym cieście

0 (0 ocen)

Ahh te pomarańczowe wypieki ;)

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    300 g mąki pszennej
    150 g margaryny
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    3 łyżki kakao

    Sernik:

    1 kg zmielonego twarogu na sernik
    250 g margaryny
    0,5 szklanki cukru
    1 jajko
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej

    Polewa:

    125 g margaryny
    3 łyżki mleka
    2 czubate łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki cukru pudru
    starta skórka z połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Pomarańczowy sernik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.

    W międzyczasie przygotowujemy ser.

    W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy do niej cukier, twaróg, jajko oraz budyń (sam proszek).

    Mieszamy do połączenia składników i doprowadzamy do zagotowania.

    Cały czas mieszając gotujemy ok.2-3 minuty.

    Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • 2. Schłodzone ciasto ścieramy na dno blachy na tarce o dużych oczkach.

    Na ten spód wylewamy ser z dodatkami.

    Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach.

    Gdy sernik jest wystudzony przygotowujemy polewę.
  • 3. W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.

    Polewę wylewamy na wystudzony sernik, posypujemy startą skórką pomarańczową i odstawiamy do zastygnięcia (sernik najlepiej odstawić na noc do lodówki).

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować