Pomarańczowy ryż na śniadanie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dawka witaminy C na śniadanie , o tak ! Dzięki takiemu śniadanku będziemy mieli dużo energii i siły by z uśmiechem przejść przez cały dzień .

  • 35 min

Składniki:

  • ( na 2 porcje )

    1 łyżeczka masła

    2 łyżki selera naciowego , pokrojonego w kostkę

    pół małej cebulki

    1 szkl. surowego ryżu

    1 szkl. bulionu z kurczaka

    1 szklanka soku pomarańczowego

    1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

    szczypta soli

    garść rodzynek

    garść prażonych migdałów

Pomarańczowy ryż na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż 1. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy posiekaną cebulkę i seler . Następnie wsypujemy surowy ryż i podsmażamy do czasu , aż ryż się zarumieni .

    Wlewamy bulion i sok pomarańczowy , dodajemy skórkę pomarańczową , sól i rodzynki . Zmniejszamy ogień do minimum i mieszając od czasu do czasu gotujemy aż ryż napęcznieje i będzie miękki .

    Na suchej patelni prażymy migdały .

    Ugotowany ryż delikatnie mieszamy z uprażonymi migdałami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy