Pomarańczowy keks z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tradycyjne ciasto wielkanocne. Niezwykle smaczny, pachnący pomarańczami i z bardzo dużą ilością bakalii keks. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez keksa.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • BAKALIE:
    kandyzowana skórka pomarańczowa – 2/3 szk.
    żurawina – 1 szk.
    blanszowane migdały w słupkach – 2/3 szk.
    rodzynki - 1/3 szk.
    koryntki – 1/3 szk.
    sok z pomarańczy - 1/2 szk.

    CIASTO:
    duże jajka – 4 szt.
    masło – 250 g
    mąka tortowa – 280 g
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    cukier puder – 3/4 szk.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomarańczowy keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BAKALIE: świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy wlewam do rondelka i mocno podgrzewam, dodaję bakalie, zdejmuję z ognia i odstawiam na ok. 1 godz., aż bakalie napęcznieją, a sok wystygnie.
  • 2. WYKONANIE: miękkie masło długo ucieram na najwyższych obrotach miksera dodając po łyżce cukru pudru. Nie przerywając miksowania dodaję po jednym jajku. Po każdym dodanym jajku chwilę miksuję dopiero dodaję kolejne.
  • 3. Następnie dodaję wcześniej przygotowane bakalie i dokładnie mieszam z ciastem na najniższych obrotach miksera. Partiami dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 27x8,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę 70 minut do tzw. suchego patyczka.
  • 4. Wyjmuję z piekarnika i po lekkim przestygnięciu ciasto przekładam na kratkę kuchenną. Dekoruję polewą z białej czekolady, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowanymi wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować