Pomarańczowy deser

5 (151 ocen)

To orzeźwiający, lekki deser dla wszystkich którzy uwielbiają smak pomarańczy i mandarynki

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    - 6 mandarynek,
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2-3 łyżki cukru pudru do smaku,
    - 4 łyżeczki żelatyny,
    - 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
    - 1 galaretka pomarańczowa,
    - ¾ szklanki soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Pomarańczowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku. Wlewany sok pomarańczowy, a na koniec rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.

    Gotową śmietankę przelewamy do pucharków. Odstawiamy do zastygnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu (Ja galaretkę rozpuściłam w dwóch szklankach przegotowanej wody). Odstawiamy do wystudzenia.
    Na zastygniętej śmietance układamy obrane i podzielone na cząstki mandarynki. Zalewamy je zimną galaretką i odstawiamy do chłodu do zastygnięcia. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mandarynki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować