Pomarańczowo-cytrynowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier.Żółtka wymieszać z octem,olejem i powoli wlewać do ubitych białek.Zmniejszyć obroty miksera i porcjami wsypywać obie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia.Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 25 min,przestudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.
2.Jedną część biszkoptu ułożyć na blaszce .Wszystkie składniki warstwy cytrynowej zagotować,zagęścić kartoflanką rozprowadzoną w zimnej wodzie,chwilę gotować i gorące wylać na biszkopt,wyrównać i pozostawić do przestudzenia.
3.Pomarańcze obrać,wy filetować,pokroić w większą kostkę i ułożyć na warstwie cytrynowej.Posypać pokruszonymi biszkoptami.
4.Całość zalać gorącym kisielem pomarańczowym ugotowanym w ten sam sposób co cytrynowy,wyrównać i pozostawić do przestudzenia.
5.Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix,wyłożyć na warstwie pomarańczowej,przykryć drugą częścią biszkoptu.
6.Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem cytryny,olejem,gorącą wodą i polać biszkopt,pozostawić do przeschnięcia.
Komentarze