POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWY PUSZEK

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Najlepiej smakuje z dodatkiem lodów i bitej śmietany.Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki puszysty i delikatny dodatek do kawki.Polecam:)

Składniki:

  • BISZKOPT

    4 jajka
    3/4 szk cukru
    1/2 szk mąki tortowej
    1/2 szk kartoflanki
    2 łyżki octu
    2 łyżki oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    WARSTWA CYTRYNOWA

    1/2 szk wody
    1 szk cukru
    3 cytryny / sok /
    2 cytryny / otarta skórka z cytryny /
    2 łyżki masła
    2 czubate łyżki kartoflanki rozpuszczone w 1/2 szk zimnej wody do zagęszczenia.

    WARSTWA POMARAŃCZOWA


    1/2 szk wody
    1 szk cukru
    3 pomarańcze / sok /
    2 pomarańcze / otarta skórka z pomarańczy /
    2 łyżki masła
    2 czubate łyżki kartoflanki rozpuszczone w 1/2 szk zimnej wody do zagęszczenia.

    WARSTWA ŚMIETANOWA

    1/2 l słodkiej śmietany 36 %
    1 łyżka cukru pudru
    4 śmietan fix

    DODATKOWO

    12 szt okrągłych biszkopcików rodzinnych
    2 pomarańcze

    LUKIER

    6 - 7 łyżek cukru pudru
    1 łyżka oleju
    1/2 cytryny sok
    - niewielka ilość gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowo-cytrynowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier.Żółtka wymieszać z octem,olejem i powoli wlewać do ubitych białek.Zmniejszyć obroty miksera i porcjami wsypywać obie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia.Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 25 min,przestudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.
  • 2. Jedną część biszkoptu ułożyć na blaszce .Wszystkie składniki warstwy cytrynowej zagotować,zagęścić kartoflanką rozprowadzoną w zimnej wodzie,chwilę gotować i gorące wylać na biszkopt,wyrównać i pozostawić do przestudzenia.
  • pomarańczowo cytrynowy puszek 3. Pomarańcze obrać,wy filetować,pokroić w większą kostkę i ułożyć na warstwie cytrynowej.Posypać pokruszonymi biszkoptami.
  • pomarańczowo cytrynowy puszek 4. Całość zalać gorącym kisielem pomarańczowym ugotowanym w ten sam sposób co cytrynowy,wyrównać i pozostawić do przestudzenia.
  • pomarańczowo cytrynowy puszek 5. Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix,wyłożyć na warstwie pomarańczowej,przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • pomarańczowo cytrynowy puszek 6. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem cytryny,olejem,gorącą wodą i polać biszkopt,pozostawić do przeschnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować