Pomarańczowo - buraczana sałatka z serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

ciekawa

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    2 pomarańcze
    4 buraki
    4 garście ulubionej mieszanki sałat
    150g sera pleśniowego
    Sok z cytryny
    Oliwa z oliwek
    Marynata do buraków:
    4 łyżki oleju
    ćwierć łyżeczki soli
    Tymianek suszony
    Przygotowanie:
    Składniki marynaty wymieszać.

Pomarańczowo - buraczana sałatka z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie wyszorować, natrzeć marynatą i owinąć każdego z osobna w folię aluminiową. Zostawić na minimum 30 minut, aby nabrały aromatu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 60minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w kostkę. Na sałacie ułożonej na talerzu ułożyć buraki, cząstki obranej pomarańczy oraz ser. Skropić sokiem z cytryny oraz odrobiną oliwy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy