Pomarańczowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pomarańczowa uczta dla wyrafinowanego podniebienia!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    Składniki:
    3 duże pomarańcze,
    15 jaj,
    1 ½ szklanki cukru kryształu,
    3 łyżki kakao,
    15 łyżek bułki tartej,
    6 łyżek mąki pszennej,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 ½ szklanki orzechów mielonych lub zmielone migdały.

    Masa kawowa
    Składniki:
    3 jajka,
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki kartoflanej,
    ½ litry mleka,
    Cukier waniliowy,
    Kostka masła,
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 3 łyżkami wrzątku.


Pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować około 20 min, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.
    Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy lub migdały i pomarańcze, lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki, najlepiej przygotować każdy z nich oddzielnie. Ciasto przełożyć masą i polać polewą, dowolnie udekorować.

    Wykonanie masy:
    Mąkę wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną mąkę i zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Margarynę utrzeć dodając zimny krem. Na koniec wlać ostudzoną kawę i spirytusu do smaku.

Porady

Do ciasta można dodać trochę mniej cukru, będzie mniej słodsze. W zależności co kto lubi :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy