Pomaranczowiec

0 (0 ocen)

  • 45 min

Aromat pomarańczy uprzyjemni chwile z filiżanką kawy;-)

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt (składniki na 1 porcję biszkoptu ):
    1 – pomarańcza,
    5 jaj,
    ¾ szklanki cukru,
    ½ szklanki zmielonych orzechów,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    5 łyżek startych biszkoptów.

    Masa czekoladowa:
    3 jaja,
    1 szklanka cukru,
    1 gorzka czekolada lub 3 łyżki kakao,
    1,5 kostki masła.





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomaranczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Pomarańcze gotować 10 minut w skórce odlać wodę i zalać zimną. Zostawić w wodzie na noc.
    Pomarańcze i orzechy zemleć na maszynce do mięsa ( pomarańcze mielimy razem ze skórką )
    Ubić pianę dodać cukier żółtka i resztę składników.
    Trzeba upiec trzy takie placki. Piec 30-35 min w 180°C.

    Wykonanie masy:
    Jajka z cukrem ubić na parze. Dodać startą gorzką czekoladę lub kakao - dokładnie ubić i wystudzić.
    Po ostudzeniu utrzeć z 1 ½ kostki masła

Porady

Polecam także jako tort.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować