Ciasto Pomarańczowiec

4.51 (194 ocen)

Pyszne orzeźwiające ciasto

Składniki:

  • Biszkopt (24x36cm):
    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    olejek pomarańczowy

    Masa:
    750 ml soku pomarańczowego
    2 galaretki pomarańczowe

    Wierzch:
    2-3 pomarańcze
    750 ml wody
    2 galaretki pomarańczowe

    Poncz:
    1 szklanka wody
    3 łyżeczki cukru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
  • 2. Sok zagotować, wsypać galaretki, odstawić do stężenia.
  • 3. Naponczowane biszkopty przełożyć tężącą masą, na wierzch wyłożyć pomarańcze oczyszczone z białych błonek i pokrojone w plastry. Zalać tężącą galaretką.
  • 4. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia się galaretek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować