Pomarańczowe serduszka

0 (0 ocen)

Malutkie ciasteczka o pięknym zapachu i cudownym smaku idealne do Walentynkowej kawki.

Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki kefiru
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    3 łyżki soku z pomarańczy
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    1 szczypta soli
    1 łyżka spirytusu
    3 dag stopionego masła
    Dodatkowo:
    około 1 kg smalcu
    cukier puder

Pomarańczowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomarańczowe serduszka 1. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, cukrem i proszkiem oraz skórka pomarańczową, dodać żółtka jajek i przestudzony tłuszcz.
    W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z kefirem i sokiem pomarańczowym, następnie wylać do mąki, dodać alkohol i zagnieść ciasto ( gdyby było za luźne dodać jeszcze troszkę mąki), zagniecione ciasto wybijać kilka minut wałkiem i schłodzić w lodówce około 30 min
  • pomarańczowe serduszka 2. po tym czasie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placek i foremką w kształcie serca wycinać ciastka.
  • pomarańczowe serduszka 3. W płaskim naczyniu rozpuścić smalec i smażyć na nim serduszka do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy