Pomarańczowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, cukrem i proszkiem oraz skórka pomarańczową, dodać żółtka jajek i przestudzony tłuszcz.
W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z kefirem i sokiem pomarańczowym, następnie wylać do mąki, dodać alkohol i zagnieść ciasto ( gdyby było za luźne dodać jeszcze troszkę mąki), zagniecione ciasto wybijać kilka minut wałkiem i schłodzić w lodówce około 30 min
2.po tym czasie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placek i foremką w kształcie serca wycinać ciastka.
3. W płaskim naczyniu rozpuścić smalec i smażyć na nim serduszka do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze