Pomarańczowe placuszki z jabłkami, kokosem i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zimowa wersja tradycyjnych placków z jabłkami.

  • 20 min

Składniki:

  • ok. 2 szklanek mąki,
    ok. 1 i 1/2 szklanki mleka,
    jajko,
    4 jabłka,
    skórka starta z pomarańczy,
    opcjonalnie kilka łyżeczek soku z pomarańczy,
    1/3 -1/2 tabliczki ulubionej czekolady połamanej na kawałeczki,
    ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych,

    olej do smażenia (u mnie olej kokosowy),
    cukier puder do posypania placuszków

Pomarańczowe placuszki z jabłkami, kokosem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać jabłka i pokroić je w małą kostkę. W dużej misce dokładnie połączyć wszystkie składniki ciasta (gdyby było za rzadkie, dodać więcej mąki; gdyby było za gęste, dodać mleka). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zarumienienia (na każdy placuszek ok. 1-2 łyżek ciasta). Gotowe posypać cukrem pudrem i ewentualnie dodatkową skórką z pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy