Pomarańczowe pierogi ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Różowe pierogi ze szpinakiem i fetą to danie wegetariańskie.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - buraki świeże: 3 sztuki
    - szpinak mrożony: 450 gramów
    - feta: 90 gramów
    - woda ciepła (z ugotowanych buraków): 1 szklanka
    - pieprz: 3 szczypty
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - sól: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pomarańczowe pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki oczyścić, obrać, zalać wodą aby zostały przykryte i ugotować. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć szpinak, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i gotować, aż do momentu odparowania całej wody, doprawić do smaku pieprzem. Szpinak ostudzić i połączyć z fetą, jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą.
  • 2. Mąkę połączyć w dużej misce z jedną szczyptą soli i jedną szklanką wody od buraków. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę lub wodę, przykryć je aby nie schło. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować kawałek ciasta i wykrawać kółka. Na środek kółka nałożyć farsz i sklejać pierogi. Pierogi układać na podsypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę soli i wrzucać partiami pierogi. Gotujące się pierogi przemieszać i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty. Czas gotowania pierogów może być zależny od grubości ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować