Mini pączki z lukrem

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mini pączusie drożdżowe, pulchne, aromatyczne, na samych żółtkach, najlepszy sprawdzony przepis z dodatkiem spirytusu dzięki temu podczas smażenia nie chłoną prawie nic tłuszczu, nie lubią niecierpliwości, gwarancja udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii nie liczy!

Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można też oprószyć je cukrem pudrem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 torebka suszonych drożdży Dr.Oetker
    5 żółtek jaj
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    70 g masła
    Szczypta soli
    2 łyżki spirytusu lub wódki
    olej roślinny do smażenia

    Glazura lukrowa:
    1 szklanka cukru pudru
    4 – 5 łyżek gorącej wody
    Kilka kropel naturalnego ekstraktu z cytryny Dr.Oetker
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki

Mini pączki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto;
    Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy suche drożdże, dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz cukier, wlewamy dość ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec wlewamy rozpuszczone masło oraz spirytus, znów zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie lśniące.

    Przykrywamy ściereczką wynosimy w najcieplejsze miejsce w domu na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.
  • Przygotowanie 2. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm, literatką wycinamy okrągłe kółeczka, pozostałość ciasta znów zagniatamy i wałkujemy tak aby zużyć wszystkie porcje ciasta. Przykrywamy ściereczką na pół godziny aby znów wyrosło.
  • Przygotowanie 3. W szerokim rondelku rozgrzewamy olej, najlepiej do temp 180*c, smażymy mini pączki z każdej strony kilka minut aż będą upieczone i złociste. Upieczone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z tłuszczu, zostawić do wystygnięcia.

    Glazura:
    Cukier puder utrzeć z wodą oraz odrobiną cytrynowego aromatu, polać pączki, zostawić do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować