POMARAŃCZOWE PĄCZKI

5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo dobre pączki,mniej kaloryczne,gdyż nie są smażone w tłuszczu,efektownie wyglądają i dłużej utrzymują świeżość.Polecam.

Składniki:

  • 1 kg. mąki tortowej
    1/2 kostki margaryny
    1 szk. soku wyciśniętego z pomarańcz
    1/2 szk. mleka
    10 dkg. drożdży
    10 żółtek
    2 łyżki cukru
    1 olejek pomarańczowy
    10 dkg. mieszanych skórek kandyzowanych
    5 dkg. skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1/2 l. śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fix
    1 dżem z czarnej porzeczki
    szczypta soli,orzeszki ziemne do dekoracji,polewa czekoladowa.
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomarańczowe pączki 1. W rondelku rozgrzać mleko,w gorącym rozpuścić margarynę z
    solą,przelać do miski i przestudzić.Drożdże wymieszać z
    cukrem,poczekać aż się rozpuszczą.Do przestudzonego mleka wlać
    sok pomarańczowy,roztrzepane żółtka,rozpuszczone
    drożdże,wsypać mąkę,włożyć skórki i wyrobić gładką
    masę.Ciasto nie może się kleić do rąk.
  • 2. Z wyrobionego ciasta kawałkami formować wałki,każdy pociąć na kawałki i rękoma formować kulki wielkości mandarynek.
  • pomarańczowe pączki 3. Każdy pączek włożyć do papierowych foremek do pieczenia babeczek,wstawić na 30 min.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • pomarańczowe pączki 4. Piekarnik nagrzać do 190C i piec 20-25 min,przestudzić.
  • pomarańczowe pączki 5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix.Każdy pączek
    przeciąć na połowę,każde przecięcie posmarować grubo
    śmietaną,włożyć po 1 łyżeczce dżemu i połączyć dwie
    połowy.
  • pomarańczowe pączki 6. Połączone pączki polać polewą czekoladową i posypać
    zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować