Pomarańczowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne, delikatne naleśniki. Jedne z najlepszych jakie jadłam.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    4 jajka
    szklanka mleka
    3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić sokiem z kartonika)
    3 łyżki masła
    tłuszcz do smażenia
    Farsz:
    2 kostki twarogu (25 dag)
    pół kostki masła
    4 łyżki cukru
    4 żółtka
    10 dag rodzynek
    2-3 łyżki skórki pomarańczowej

Pomarańczowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Lekko studzimy. Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy.

Porady

Można podać polane kwaśną śmietaną i ozdobione kawałkami pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy