Pomarańczowe ciasto babkowe

4.49 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto o intensywnym smaku i aromacie pomarańczy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    200 g miękkiej margaryny
    1/3 szklanki soku pomarańczowego
    skórka starta z 2 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Pomarańczowe ciasto babkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać po jednym jajku i miksować jeszcze kilka minut.
  • 2. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórki i sok pomarańczowy. Miksować do chwili połączenia się składników.
  • 3. Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 60 minut (lub do suchego patyczka) w 180 st. Po 30-40 minutach ciasto można przykryć papierem aby się zbytnio nie zrumieniło.
  • 4. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można polać także lukrem lub czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować