Pomarańczowe Ciasteczka

4 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miękkie, delikatnie rozpływają się w ustach. Dodatek gorzkiej czekolady doskonale kontrastuje z pomarańczowo- budyniowym nadzieniem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTECZKA:
    - mąka pszenna (jeżeli ciasto bedzie zbyt rzadkie nalezy dodać mąkę): 550 gramów
    - masło: 340 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - miód: 3 łyżki
    - soda: 4 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - sok z pomarańczy: 1 sztuka
    - skórka z pomarańczy: 2 sztuki
    NADZIENIE:
    - sok z pomarańczy: 0.5 litra
    - budyń waniliowy w proszku (bez cukru): 2 opakowania
    - cukier (w zależności, jaki sok mamy - nasz był „bez cukru”): 2 łyżki
    DODATKOWO:
    - czekolada gorzka: 200 gramów
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Pomarańczowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka: Masło ucieramy z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodajemy miód, jajko, skórkę z pomarańczy oraz sok (dolewamy stopniowo) i znów ucieramy do wymieszania składników.

    W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę oraz sól. Dodajemy suche składniki do masy pomarańczowej i mieszamy, by powstała jednolita masa. Ciasto wkładamy na ok.: 30 minut do lodówki.

    Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 9 - 11 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studzimy i smarujemy połowę ciastek rozpuszczoną czekoladą.

    * niektóre pomarańcze mają mniej lub więcej soku, dlatego gdy ciasto jest za rzadkie należy dodać więcej mąki. Gdy znowu pomarańcza ma mało soku –odwrotnie. Ciasto jest „lepkie” i klejące. Po wyjęciu z lodówki bez problemu da się formować kuleczki.
  • 2. nadzienie: Cukier i połowę soku gotujemy. Do drugiej części soku wsypujemy budynie i mieszamy dokładnie. Gdy sok z cukrem zacznie się gotować, wlewamy pozostałą część i mieszamy gotując na małym ogniu. Po zgęstnieniu budyniu pomarańczowego odstawiamy w chłodne miejsce, aby troszkę wystygnął. Budyń jest dość gęsty, dlatego nie należy przekładać ciastek zimnym budyniem, gdyż będzie jeszcze gęstszy i utrudni nam przełożenie.

  • 3. Po zastygnięciu czekolady przy pomocy rękawa cukierniczego na środek ciastek posmarowanych czekoladą nakładamy ciepły budyń i delikatnie przyciskamy 2 połówką bez czekolady.
    Ciasteczka układamy na deseczce (nie w misce ani garnku!), gdyż ciepły budyń może rozpuścić ponownie czekoladę i ciasteczka będą „niestabilne”. Odkładamy w chłodne miejsce. Doskonale smakują następnego dnia. Smacznego!


    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/11/ciasteczka-pomaranczowe-j-orange.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować