Pomarańczowe babeczki zanurzone w czekoladzie

0 (0 ocen)

Jak na moje smaki to są najlepsze babeczki jakie zrobiłam :)

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
    60 g mąki krupczatki
    70 g cukru
    3 łyżki kakao
    1/4 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g kefiru
    pół szklanki oleju
    jajko
    skórka starta z całej pomarańczy
    pół pomarańczy

    200 g czekolady do gotowania
    garstka migdałów bez skórki
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pomarańczowe babeczki zanurzone w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowe babeczki zanurzone w czekoladzie 1. Pół pomarańczy kroimy na małe cząstki.

    W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą.

    Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta i na środku układamy po 1-2 cząstki pomarańczy.

    Przykrywamy go jeszcze jedną łyżką ciasta.

    Muffinki pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

    Odstawiamy do ostudzenia.
  • Pomarańczowe babeczki zanurzone w czekoladzie 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

    Obtaczamy w niej całe babeczki..

    Migdały siekamy i mieszamy z kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Nakładamy po łyżce na każda babeczkę i polewamy resztą czekolady.

    Odstawiamy do zastygnięcia.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy