Pomarańczowe babeczki z masą makową

4.5 (165 ocen)

Pyszne słodkie muffinki w wersji mini, idealne do Świątecznej popołudniowej kawy :-)Z podanej porcji wyszło mi 14 małych sztuk.

Składniki:

  • 160g mąki pszennej
    2 jajka
    125g miękkiego masła
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    Skórka z całej pomarańczy
    Sok z połowy pomarańczy

    Masa makowa
    Lukier lub cukier puder
    Posiekane migdały
    Kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Lukier

Pomarańczowe babeczki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki 1. Masło zmiksować z cukrem, następnie z jajkami i sokiem z pomarańczy.
    Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać skórkę, zmiksować.

    Do papilotek nakładać po łyżce ciasta, łyżeczce masy makowej i przykryć kolejną łyżką ciasta.

    Piec w 190' ok. 20 minut (do suchego patyczka)

    Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać migdałami i skórką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować