Pomarańczowa szarlotka

0 (0 ocen)

Kawałek tej pachnącej szarlotki uprzyjemni każde spotkanie przy filiżance kawy!

Składniki:

  • Blaszka24x36 cm
    Ciasto:
    • 0,5 kg mąki tortowej,
    • 10 dag mąki krupczatki,
    • 1 mleczna margaryna,
    • Łyżka śmietany,
    • 5 żółtek,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Skórka starta z jednej dużej pomarańczy,
    • 0,5 szklanki cukru pudru.
    Nadzienie:
    • Około 10 jabłek,
    • 2 pomarańcze,
    • 1,5 galaretki pomarańczowej
    Piana:
    • 5 białek,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 2 budynie śmietankowe,
    • Szczypta soli

Pomarańczowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Starta skórka 1. Z pomarańczy ścieramy skórkę.
  • Wyłożona pierwsza część ciasta 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je.
    Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dno blaszki. Posypujemy je około 1-2 łyżkami kaszy manny.
  • . Nakładamy nadzienie jabłkowo-pomarańczowe 3. Na pierwszą część ciasta wykładamy masę owocową,
  • później wykładamy pianę 4. Później wykładamy pianę
  • Całość przykrywamy startą drugą połową ciasta. 5. Całość przykrywamy startą drugą połową ciasta.
    Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w 180˚C.
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. 6. NADZIENIE:
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka.
  • Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. 7. Pomarańcze miksujemy
  • Obrana pomarańczę miksujemy 8. Tak przygotowane dodajemy do jabłek. Całość smażymy około 15 -20 minut by jabłka zmiękły.
  • Dodanie galaretki 9. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto kruche.
  • 10. PIANA:
    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodajemy porcjami cukier. Na koniec dokładamy budynie. Mieszamy całość i wykładamy na masę owocową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy